Tandvård i Jönköping och lite historik om blekning.

Att få gnistrande vita tänder med hjälp av en remsor, eller en anpassade blekningsskenor, kan tyckas vara ett fenomen av 2000-talet. I verkligheten är konsten att bleka tänder en teknik som har funnits i någon form i flera århundraden. När jag besökte tandvården i Jönköping för en tid sedan fick jag lite intressanta fakta om att bleka tänder.

Att vilja ha vitare tänder eller hur man rengör sina tänder, kan spåras tillbaka till antiken. År 3000 f.Kr., hade folk inte en borste för att borsta tänderna, de använde något som kallades tuggpinnar. Dessa var små kvistar som en person tuggar på så att partiklarna skrapas av tänderna. Här kan man få tandvård i Jönköping, tandvardenhabo.se.

Tillbaka till 2000-talet och olika populära metoder för tandblekning som att använda skenor med peroxid. Detta användes någon gång på slutet av 80-talet. Tandläkare råkade snubbla över denna teknik som av en slump ett par årtionden tidigare. En massmarknadsföring av tandblekningsprodukter följde. Tandvården har verkligen gått framåt sedan dess!

Resultat från dessa behandlingar är perfekt för vår kultur av ”omedelbar tillfredsställelse”, med många blekningstekniker som påvisar skillnad på två veckor.

Missfärgning av tandemaljen orsakas av en mängd olika saker. Det kan vara åldrande, ytliga fläckar från att ha druckit kaffe, cola och vin, röka, eller från att ta läkemedel såsom tetracyklin, sjukdomar och det kan även vara genetiskt.

Om du har ytliga fläckar, kommer du att få ett ljusare leende genom att ta bort dessa fläckar med vanlig rengöring av tänderna hos din tandhygienist. Om du vill att dina tänder att bli ännu ljusare, måste du hitta en annan metod. Det beror helt på vad du vill uppnå. Tandvården idag kan erbjuda många alternativ.

Lite kort historik om tandblekning:

– Bruket av tänder-whitening började omkring 4000 år sedan med de gamla egyptierna, som skapade en vit pasta med hjälp av jord och pimpsten blandas i vinäger. Vita tänder var ett tecken på skönhet och ett tecken på rikedom.

– De gamla romarna blekte sina tänder med hjälp av urin. Ammoniaken i urinen var blekmedel.

– Under 1700-talet förlitade sig människor på sina frisörer för vård av hår och tänder. Barberaren skulle fila ner tänderna och tillämpade en syra som skulle bleka dem. Medan tänderna blev vitare, urholkades tandemaljen och ledde till förfall.

– Effekterna av fluor upptäcktes i början av 1900-talet, då tandläkare insåg att patienter som exponerats för kemikalien i mat och vatten hade hålfria tänder. Men det upptäcktes också att för mycket fluor kan färga tänderna.

Passa på att boka tid för tandvård om du är i Jönköping, eller någon annan stad.